maanantai 11. toukokuuta 2009

Prinsiipit

Toimittajamme kävi tuossa pikavisiitillä Sveitsissä, ja onnistuikin saamaan Aurinkokuningas Tami Tammisen kolme pointtia kesäkuussa siintävään Jukolan viestiin. Aurinkokuningas itse oli lähdössä Ylen kisastudion kaljun kelin loisteesta Versaillesiin jumaloimaan itseään koko kesäksi, joten haastattelu piti tehdä jo näin etuajassa. Ja tässä se nyt on:

"Viestin kantavaksi teemaksi, eli 'Big Theme' kuten minä Jääkiekkoleijona nro 79 tapaan sanoa, olen valinnut KR vs VeVe. Kaksi huipputaitavaa, pelinopeaa, pelirohkeaa, hyvinjohdettua ja perinteikestä seuraa kohtaa suviyössä, oh-la-laa! Se ei jätä aurinkokuningasta kylmäksi, eikä näin ollen ketään muutakaan. Lisäksi seurojen välille on vuosien varrella kertynyt hiljalleen jännitettä monista viime vuosien taistoista, ja Joensuun veljillä on viime vuotisesta tappiostaan johtuen varmasti hirmuinen lataus mentaalienergiaa. Jos he saavat sen purettua ryntäilyn ja koheltamisen sijaan pelin pyörittämiseen, tulee Veikoille hikinen iltapuhde. Pointit:

1. Vartiainen vs Sipilä

Aivan klassinen kahden koulukunnan valmentajien kohtaaminen. Vartiainen apunaan Inkeri ja kokenut kapteeni Martomaa eivät jätä analysoimatta pienintäkään kiveä. Sekä omien että vastustajien suoritustekniikka analysoidaan kepsikäyriä hyväksikäyttäen. Siitä etsitään heikkoudet ja vahvuudet, oleelliset kohteet jne, ja tätä tietoa käytetään joukkuetta rakennettaessa ja maailman parhaita taitoharjoituksia hiottaessa. Sipilä ja apuvalmentajat Lehtikangas & Jääskeläinen taas keskittyvät suurien linjojen vetämiseen, esim. "on syytä harjoitella sekä ylä- että alamäkiä". Lisäksi keskitytään yksinkertaisiin asioihin, ja etenkin Lehtikangas luo sopivaa tunnetilaa kertomuksillaan maanviljelystä ja Japanin historiasta.

Vastakkain on siis kaksi erilaisilla tyyleillä operoivaa joukkuetta, ja kysymys onkin kumpi onnistuu rakentamaan yksilöistään joukkueen, joka noudattaa sovittua taktiikkaa ja on terävämpi ratkaisuhetkillä. Jokaista otatustahan ei tarvitse voittaa, vaan olla oikealla hetkellä hereillä. Norjalaista sanontaa lainatakseni, "win the right legs".

2. Guergiou vs Föhr

Voittava joukkue tarvitsee voittavan ankkurin, ja tässä parissa on kaksi aivan huippuluokan menijää. Guergiou on kaiken kokenut ja voittanut kaveri, joka on vuorenvarma alusta loppuun, erittäin vaikea ohitettava. Pystyy lisäksi tarvittaessa ns. 'gamesaver:eihin', eli pelin pelastaviin ratkaisuihin. Myös Föhr on kiistatta huipputaitava ja huikean hyvän jalkatyön omaava ankkuri. Tämä parivaljakko menee ehkä hieman Guergioun eduksi, mutta edelleen muistutan, ole oikeassa paikassa hereillä ja 'win the right legs', kaikki on mahdollista myös Föhriltä.

3. henkilökohtainen potentiaali

Toimivan pelisysteemin ja loistavan ankkurin lisäksi tarvitaan myös kenttäpelissä henkilökohtaisia huippusuorituksia, ja näihin voitto usein ratkeaa kahden tasaväkisen joukkueen kohdatessa. Joensuulla on aivan huikeaa potentiaalia tässä mielessä, todella kevytjalkaisia ulkomaanvahvistuksia kuten Prochazka, Hertner ja Adamski ryyditettyinä huippuluokan peliälyllä ja herkillä käsillä varustetuilla Joensuulaisilla kuten Airila, Martomaa, Nurmonen. Jos nämä veljet saavat putken kulkemaan eivätkä käytä energiaansa turhaan ryntäilyyn, on vastustaja ns. liemessä.

Vehkalahtelaisilla taas takalinjoilla huhkivat esimerkiksi herrat Töyrylä, Liuha, Käyhkö, kaikki pomminvarmoja ja eleettömiä pelureita, jotka eivät virheliikkeitä tee. Hyökkäyspäässä ajelee vastustajaa röyhkeästi kolmikko Lehto-Fincke-Muukkonen, ja myös Sveitsin kaksikko Schneider-Lauenstein hyökkää ahnaasti. Jonkun on voittoa tavoiteltaessa uskallettava ottaa sankarinviitta harteilleen. Henkilökohtaisiin virheisiin ei kuitenkaan ole varaa, tai vastustaja rokottaa välittömästi.

Summa Summarum, kaikki klassikon ainekset ovat ilmassa. Jos vaan kartoittaja ja ratamestari antavat veljien juosta sortumatta turhaan kikkailuun, luvassa on kiistatta aivan huikea matsi."

Kiitoksia Tami vielä kerran tästä analyysista, ja nautinnollisia lukuhetkiä sinne Ranskaan kirjojesi 'Aurinkokuningas' ja 'Teamwork' parissa. Myös nuivameininki teki pika-analyysi edellä mainituista joukkueista, ja molemmilla onkin ihan hyvät mahdollisuudet plaketeille eli 25:n joukkoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti