perjantai 16. lokakuuta 2009

Masennusta ilman maanisuutta

Toimituksen faksi on viime päivät laulanut kuumana, depressiv orienteringista pitäisi saada juttu ulos. Toimitussihteeri on kuitenkin varsin tiukalla tuulella, eikä palstamillimetrejä näinollen ole kunnolla taustoitettuun juttuun käytettävissä riittävästi. Joka kodin perusteoksessa Encyclopedia Nuivucassa on DO kuitenkin avattu varsin perusteellisesti, joten neuvoisin katsomaan sieltä.

Viime viikonloppuna pidetyssä Suomen ja Nuivustoliiton rauhan ja ystävyyden seuran syysseminaarissa kuitenkin aihetta sivuttiin, ja sitä on täälläkin syytä referoida. Paikalla oli varsin arvovaltaista väkeä, toimituksen lisäksi mm. nuivulogian dosentti J. R. R. Liuha sekä Kunnia-Nuiva Piotr von Mügenstein. Esitelmiä pidettiin erinäisistä aiheista, aina espanjalaisen huumorin kipupisteistä 70-luvun kilometripohjaisen määräharjoittelun psykofyysisiin vaikutuksiin.

Erityisen mielenkiintoinen oli kuitenkin alustus otsikolla "masennusta ilman maanisuutta - depressiv orientering ikääntyvän väestön keskuudessa". Laajahkosti rönsyillyt alustus on tiivistettävissä tavoitehakuisuuteen ja uuteen keinovalikoimaan. Modernin DO:n kantava voima on uudet pettymykset, siis pettymykset jollaisia ei ole aiemmin koettu. Ideariihessä lenteli esimerkiksi ajatuksia sijoittumisesta Jukolassa sijalle +200 aidosti huonoilla suorituksilla, hylkääminen voitetun Tiomilan jälkeen viimeiseltä rastilta puuttuvan leiman takia jne.

Näihin uusiin, entistä suurempiin pettymyksiin on varaututtava entistä huolellisemmalla talven työllä. Vanha koulukuntahan on koittanut tuhota suorituskykyään maanisella kestävyysharjoittelulla yhdistettynä huonoihin elintapoihin, tavoitteena ajautua levon ja rasituksen suhteen kestämättömään tilaan eli ylikuntoon. Lisäksi keinovalikoimassa on usein ollut vastustajien pitäminen lyömättöminä ja heikko itsetunto. Mentaalisella puolella ei suuria edistysaskelia olla viime aikoina otettu, fyysisellä puolella uusinta ajattelua sen sijaan edustaa sangen vähäinen määräharjoittelu, johon lähinnä kuuluvat lyhyet reippaat täsmäharjoitukset. Nämä antavat helposti tuntemuksen kulusta, kun lihakset ovat herkät eikä tarvitse ahdistaa. Kisoissa tulosta ei rapautuneesta aeroobisesta pohjasta johtuen kuitenkaan tule. Koska odotukset etukäteen ovat suuret mutta tulos heikko, on pettymys maksimaalinen. Klassisen kaunis teoria.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti